tisdag 21 april 2009

Nickan testar: Hur svårt är det att baka såna där trendiga macaroons?

Nickan testar! Är det svårt/kul/idiotiskt - är det helt enkelt värt mödan att baka trendiga macaroons eller är det enklare att åka till Paris och gå till La Durèe (ja nåt sånt heter det) och shoppa dessa bakelser? Så här gick testet:

1. Du måste ha sötmandel, om den inte är skållad ska den skållas och torkas. Trist steg som lätt kan förebyggas, men ska det vara på riktigt så ska det...jag skållade. Och torkade.

2. Du måste ha en mandelkvarn. Måste. Det är ju inget jag har i köket men hos M&P finns det minsann en (som jag misstänker legat oanvänd i decennier)


3. Mandeln ska malas till ett fint spån. Idioti-varning! Jobbigt!


4. Jag valde att göra mina macaroons lite gulfärgade, med en 6 år för gammal färg, men det gick bra ändå.



5. Nu har jag hoppat över bilder på det stressigaste steget - att vispa äggvitan och vända ner florsockret och mandelspånet. Jag hann helt enkelt inte ta några bilder, se upp med detta stressmoment, allt kan sjukna ihop och bli fel. Sen spritsade jag ut dem, blev inte alls som på bilder i recept, men ganska fint ändå! Sen ska de vila på plåten en stund.




6. Gräddade och ihoplimmade med någonslags vitchoklad och citronkräm, lite pilligt, men inte så svårt. Så här fina blev de! Och ganska goda.

Betyg: goda, men inte värda jobbet, särkskilt mandelspånet var störigt och äggvispningen stressig. Macaroonerna blev uppskattade, söta! Men nästa gång åker jag nog hellre till Paris för att få tag i en sån kaka...
/Nickan




måndag 20 april 2009

Rundgång

Hej. Nu är jag tillbaka. Hemma från snö och branta backar. Dagen började fint med 12 145 nya mejl som trillat in under min frånvaro. Ja, tolvtusenetthundrafyrtiofem stycken. Det är ungefär dubbelt så många som jag fått under 3 års tid, allt på en enda vecka. Det hade blivit rundgång i systemet, i internetvärlden. Så det finns ett företag som nog har ungefär lika många, exakt likadana "Hej jag är på semester..."-mejl från mig. Grattis!
/Nickan